Första hängbron mellan bergstoppar

2014-11-10 12:14  
Bygget av hängbron Peak Walk startade i september och var invigningsklar i slutet av oktober. Foto: Glacier 3000 Les Diablerets-Gstaad

Se bygget av den första hängbron som förbinder två alptoppar.

I september startade bygget av den första hängbron som förbinder två bergstoppar. Nu är den invigd och erbjuder besökare en promenad mellan topparna View Point och Scex Rouge i Schweiz, enligt brons webbplats.

Till View Point tar man sig med linbana där den 107 meter långa och 80 cm breda bron leder till en utsiktsplats varifrån man kan njuta av topparna på på Matterhorn, Mont Blanc, Jungfrau och Eiger.

Det som bär upp bron är fyra kablar med diametern 45 mm som var och en väger 1,4 ton. Lastkapaciteten är 300 personer men av säkerhetsskäl får bara 150 människor befinna sig på bron samtidigt.

Då bron som kostat motsvarande nio miljoner kronor har ett utsatt läge 3 000 meter över havet är den konstruerad för att klara kraftiga snöfall och vindstyrkor på 200 km/h.

Vid sidan av att vara den första hängbron som förbinder två bergstoppar är den även världens näst högst belägna hängbro bara några tiotals meter närmare havsnivån än Titlis Cliff Walk, även den i de schweiziska alperna.

Jan Melin

Mer om: Brobygge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer