Populärteknik

Första flygturen för det soldrivna planet

Första gången i luften flög planet 350 meter. Foto: Solar Impulse
Första gången i luften flög planet 350 meter. Foto: Solar Impulse

Det soldrivna planet som ska flyga jorden runt har nu varit i luften för första gången.

Publicerad

Det soldrivna planet Solar Impulse har nu för första gången varit i luften. I 28 sekunder. På Dübendorf Airfield i Schweiz gjorde det sin jungfrutur.

Med testpiloten Markus Scherdel bakom spakarna flög planet 350 meter på en meters höjd ovanför flygplatsens startbana.

”Det kanske såg ut som planet bara gjorde ett litet hopp. Men aldrig tidigare i hela flyghistorien har ett flygplan som är så stort, så lätt och förbrukar så lite energi verkligen flugit”, skriver projektets ledare Bertrand Piccard på flygplanets webbplats.

För några veckor sedan rullade planet för första gången för egen maskin på marken. Sedan dess har planets manöverbarhet, acceleration, bromsförmåga och motorer testats inför premiärflygningen.

Den första flygturen på hög höjd ska göras i februari 2010 och till sommaren planeras en längre tur. Då ska planet vara i luften 36 timmar i sträck för att testa flygförmågan både i dagsljus och i mörker. Målet är sedan att 2012 göra en jordenruntflygning.

När det är ljust får planet sin energi från 11 628 solceller placerade på det 63,4 meter breda vingspannet. Samtidigt laddas planets batterier för flygtiden i mörker.

Men vid premiärskuttet i Schweiz användes inte solpanelerna, enbart energin som hade lagrats i batterierna.