Första flygplatsen för drönare på gång

2015-09-30 12:48  

Nästa år kan de första flygplatserna enbart avsedda för drönare öppnas.

Arkitektfirman Foster and Partners med huvudkontor i London vill tillsammans med bland andra den tekniska högskolan i Lausanne bygga de första flygplatserna enbart avsedda för drönare.

Förhoppningen är att redan 2016 bygga den första "Droneport" i Rwanda varifrån drönare snabbt och billigt ska flyga ut mediciner och andra livräddande produkter till svårtillgängliga byar och boplatser som ligger långt från farbara vägar i det bergiga landet.

Drönarna som ska användas är av två typer där "Redline" med ett vingpann på tre meter ska ha en aktionsradie på 50 km och kunna bära laster på 10 kg.

2025 finns förhoppningar om att även kunna sätta den mycket större "Blueline" i drift. Den mäter sex meter mellan vingspetsarna och ska kunna flyga 100 km och kunna transportera 100 kg last.

Om projektet slår väl ut finns planer på att även bygga drönarflygplatser i andra länder i Afrika där 25 procent av de 450 000 människor som dör av malaria varje år skulle kunna räddas om de fick blodtranfusioner i tid, skriver Foster and Partners.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer