Populärteknik

Första bilderna av Space Ship Two

Richard Branson och Burt Rutan framför en modell av farkosten
Richard Branson och Burt Rutan framför en modell av farkosten

Rymdfarkosten Space Ship Two, som ska transportera turister till rymden, presenterades i New York i går. – 2008 kommer verkligen att bli rymdskeppets år, sa finansiären Richard Branson.

Publicerad

Rymdfarkosten Space Ship One gjorde den första bemannade, privatfinansierade rymdresan i juni 2004. Igår presenterade Virgin Galactic efterföljaren Space ShipTwo tillsammans med bärarflygplanet White Knight Two. Presskonferensen med entreprenören Richard Branson och konstruktören Burt Rutan hölls på amerikanska naturhistoriska museet på Manhattan.

Virgin Galactic kan fortfarande inte säga när deras kommersiella flygningar kan starta. Men det dröjer åtminstone ett och ett halvt år från nu. Konstruktionen av White Knight Two är enligt företaget klar till 70 procent och ska testas i sommar. Space Ship Two är bara färdig till 60 procent. Företaget räknar med 12-18 månaders testflygning innan de kommersiella rymdresorna kan starta.

Space Ship Two är den största flygfarkosten i världen som är byggd helt i kolfiber. Med sina 18 meter är den dubbelt så lång som sin företrädare. Farkosten rymmer sex betalande passagerare förutom de två piloterna.

En biljett kostar 200 000 dollar, vilket ändå bara är en hundradel av vad den första rymdturisten Dennis Tito betalade för att få flyga med den ryska rymdfarkosten Soyuz.

Mer än 200 personer är anmälda som blivande astronauter i Space Ship Two. 80 av dem har redan gjort medicinska tester och centrifugträning som förberedelse för att få åka upp i rymden.

Space Ship Two

Längd: 18 meter

Vingspann: 8 meter

Material: kolfiber

Högsta flyghöjd: 110 kilometer

Maxhastighet: mach 3