Första bilden av vanligaste mineralet

2014-12-03 14:15  
36 procent av jordens volym består av Bridgmanite som finns på djup under 670 kilometer. Foto: Chi Ma & All Over Press

Trots att Bridgmanite är jordens rikligast förekommande mineral har det först nu fått sitt namn och kunnat granskas.

Mineralet Bridgmanit som finns i jordmanteln på djup mellan 670 och 2 900 kilometer anses utgöra 36 procent av jordens volym och därmed vara det mest förekommande mineralet. Men från de djupen har ingen kunnat plocka upp mineralet för att se hur det ser ut eller undersöka det.

Men nu har forskare kommit över en gnutta Bridgmanit från en överraskande källa. 1879 slog en 4,5 miljarder gammal meteorit ner i Australien. Den har under de senaste åren undersökts av forskare som i somras upptäckte att Bridgmanite fanns inkapslad i meteoriten och nu publicerat en rapport om sitt fynd i den vetenskapliga tidskriften Science.

Mineralet har tidigare gått under sitt kemiska namn Silicate perovskite men i sambandet med fyndet fick det ett riktigt namn som blev just Bridgmanite till minne av forskaren Percy Williams Bridgman som fick nobelpriset i fysik 1946.

Jan Melin

Mer om: Mineral

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer