Första bilden av ljus som våg och partikel

2015-03-04 09:51  
I elektronmikroskopet kunde ljuset avbildas som både som en vågrörelse och ett partikelflöde. Foto: EPFL

Nu finns för första gången en bild som samtidigt visar att ljus både kan beskrivas som en vågrörelse och som ett partikelflöde.

Att ljus kan uppträda både som en vågrörelse och som partiklar har varit känt sedan Einsteins dagar. Forskare har vid olika tillfällen lyckats avbilda dessa båda fenomen. Men aldrig samtidigt och i samma bild.

Nu säger sig emellertid amerikanska och schweiziska forskare vid Swiss Federal Institute of Technology, EPFL, i Lausanne ha lyckats med denna bedrift och publicerat en bild där de båda fenomenen visas på samma gång, skriver EPFL på sin sajt.

Forskarna belyste en nanotråd av silver innehållande laddade partiklar som då började vibrera. Ljuset som skickades in från motsatta håll skapade då en stående våg som även kan beskrivas som ett fotonflöde. Sedan sköts elektroner in mot nanotrådarna och när de träffade fotonerna antingen bromsades de eller accelererades. Hastighetsförändringen mättes som ett utbyte av kvanta (energipaket) och i ett elektronmikroskop kunde forskarna se var energiutbytet uppträdde och samtidigt avbilda den stående vågen.

- Vårt experiment visar att det för första gången är möjligt att direkt avbilda kvantmekaniska fenomen och deras paradoxala natur, säger forskargruppens Fabrizio Carbone i pressmeddelandet.

Jan Melin

Mer om: Kvantfysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer