Forskningssatelliten Odin räddas till 2007

2006-03-14 23:02  
Odin ångar vidare.

Rymdstyrelsen har beslutat att fortsätta driften av forskningssatelliten Odin till april 2007. Beslutet togs efter att man fått förnyat ekonomiskt stöd från partnerländerna Finland, Frankrike och Kanada samt ett mindre finansiellt bidrag från Vetenskapsrådet.

Odin, som ursprungligen planerades för en livslängd på bara två år, går nu in på sitt sjätte driftår, och fortsätter leverera unika data till atmosfärsforskare och astronomer. Rymdstyrelsen har drivit fram en billigare driftsmodell och hårdare prioritering av forskningsuppgifterna för Odin. Resultatet är att driftskostnaden för sista året är nästan halverad jämfört med tidigare år.

- Dagens positiva beslut har tyvärr också en baksida, säger Per Tegnér, generaldirektör vid Rymdstyrelsen.

- Rymdbolaget kommer att förlora beställningar från Rymdstyrelsen, och forskningsprogrammet kommer att få mindre pengar till förfogande under 2006 och 2007.

Redan nu går stora resurser till utvecklingen av en svenskledd tekniksatellit, Prisma. Projektet består av två satelliter som bland annat ska visa svenskt kunnande inom formationsflygning, ett område som just nu väcker stort internationellt intresse. Därmed finns inga förutsättningar inom överskådlig tid för en ny svensk forskningssatellit.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer