Forskarvärldens humorpristagare: Här är ultimata sättet att bära din kaffekopp

2018-04-09 17:44  

Några av vinnarna av ”det alternativa Nobelpriset” Ig Nobel har varit på Sverigebesök, däribland fysikern Marc-Antoine Fardin som har försökt svara på om katter är både flytande och fasta.

Katter har en tendens att forma sig på alla möjliga, ibland närmast omöjliga, sätt för att försöka rymma sig i allt från handfat till glasskålar. På nätet har detta gett upphov till humoristiska sidor med ”bevis” för att katter är flytande.

När den franske fysikern Marc-Antoine Fardin först upptäckte detta nätfenomen för några år sedan gav det upphov till ett gott skratt. Men snart insåg han att det kanske fanns något här att fördjupa sig i: Vad är det egentligen att vara flytande?

Resultatet blev studien ”On the rheology of cats”, där reologi enligt Nationalencyklopedin är ”vetenskapen om vätskors och fasta materials tidsberoende deformationsegenskaper” och ”beskriver spännings–töjningsförhållanden hos olika material”. Marc-Antoine Fardins studie publicerades 2014 i Rheology Bulletin och belönades med forskarvärldens humorpris Ig Nobel förra året, i fysikkategorin. I förra veckan var han på plats på Stockholms universitet för att prata om sin studie.

– Ibland när du skriver riktiga vetenskapliga artiklar är det svårt att ställa vissa frågor. Men här, eftersom det var mer på skoj, kunde jag ställa några av frågorna och göra jämförelser jag inte hade kunnat göra i en vanlig artikel, berättar Marc-Antoine Fardin för Ny Teknik.

Läs mer: Forskare löser vetenskaplig knut

Han kan konstatera att katter i vissa fall beter sig elastiskt, de kan fylla behållare och också ändra volym, särskilt när de är stressade. I andra fall beter de sig mer fast. Men det går inte att dra slutsatsen att katter är både fasta och flytande.

Även om hans artikel kan ses som huvudsakligen humoristisk illustrerar den också några av de saker som han har arbetat med tidigare, däribland Deborah-numret (De), som används inom reologin för att karakterisera fluiditeten hos material under specifika flödesförhållanden. Det är ett exempel på hur lättsammare studier kan få spridning, och göra vetenskap mer tillgänglig.

– Jag gjorde den här studien en fredag i juni, tror jag, en dag när jag hellre ville vara utomhus än inne och jobba. Så jag gjorde det här i stället och skrev ihop artikeln på en dag eller två. Lärdomen här är kanske att om du jobbar en fredag och inte vill jobba så kanske du ska göra något annat, som tar dig utanför dina vanliga rutiner. Då kan du få nya idéer.

Ig Nobel -det alternativa Nobelpriset

Syftet med Ig Nobel, som brukar kallas "det alternativa Nobelpriset", är att uppmärksamma prestationer som får oss att skratta först, för att sedan tänka efter. Förhoppningen är att väcka intresse för vetenskap, medicin och teknik. Priset delas ut för tjugoåttonde gången i september av organisationen Improbable Research.

Ania Obminska

Mer om: Ignobel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer