Forskarnas ai förutspår döden – med extrem träffsäkerhet

2018-01-23 15:57  
Stanfordforskarnas ai kan förutspå döden med 90 procents säkerhet. Foto: TT / IBL

Forskare vid Stanford har tränat en ai som kan förutspå döden med 90 procents träffsäkerhet.

Människan av i dag lever längre än tidigare generationer. Nya metoder och mediciner ger människor möjligheten att leva längre.

Men när det kommer till att veta hur länge en människa har kvar att leva så har utvecklingen inte varit lika framgångsrik. Det är svårt att inom den palliativa vården veta hur länge man kommer ha en patient vid liv. Vilket ställer till vissa problem.

Men nu har forskare vid Stanford tränat en ai att förutspå just detta: hur länge kommer en människa med dödlig sjukdom att leva? Den artificiella intelligensen är också förvånansvärt träffsäker, skriver forskarna i en rapport.

Läs mer: Roboten Sophia fick medborgarskap - nu öppnar hon för att skaffa barn

Målet med systemet är att det ska bli lättare för den döende och dennes familj att planera den sista tiden inför det oundvikliga. En förhoppning är också att patienten ska kunna leva sina sista dagar i hemmet i stället för på ett sjukhus.

Genom att ta bort det mänskliga perspektivet i bedömningen, där förhoppning och känslor kan spela in, så kan i stället en algoritm granska data och baserat på den lämna en prognos.

Algoritmen som forskarna har utvecklat har tränat på över två miljoner patienters journaler. Med hjälp av datan kan artificiella intelligensen upptäcka mönster som är svåra för en enskild läkare att upptäcka. Genom dessa mönster kan ai:n göra en kvalificerad gissning på när en patientens jordeliv kommer att ta slut.

När algoritmen används för att förutspå när en patient inom den palliativa vården kommer att avlida, så gör den det med en träffsäkerhet om 90 procent.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer