Forskarna: Så påverkas små barn av pekskärmar

2021-02-06 08:00  
Småbarn med en hög användning av pekskärmar var sämre på att ignorera distraherande föremål. Foto: Kucharek

En brittisk studie undersökte om barn som använder pekskärmar innan skolåldern drabbas av koncentrationssvårigheter. Resultatet: ingen långtågående slutsats går att dra men barn som tidigt använt pekskärmar visade tecken på sämre förmåga till koncentration.

Uppdaterad artikel

Covid-19 har inneburit ökad skärmtid för en betydande del av den arbetande befolkningen, men pandemin har också fått barnen att tillbringa mer tid framför telefoner och läsplattor. Det skriver Engineering and Technology.

– Användningen av smarta telefoner och läsplattor bland bebisar och småbarn har ökat snabbt under de senaste åren. De första åren i livet är avgörande för att barnen ska lära sig hur man behärskar sin uppmärksamhet och ignorerar distraktioner, tidig kunskap som man vet är viktig för akademiska framgångar senare i livet, säger Tim Smith, professor vid Birkbecks Centre for Brain and Cognitive Development.

Han har lett den brittiska studien som är ett samarbete mellan lärosätena University of London, Kings College London, the University of Bath samt Birkbeck. Teamet ville undersöka om tidig användning av pekskärmar bidrar till att påverka små barns koncentrationsförmåga. Studien publicerades i augusti 2020 i tidskriften Jama Pediatrics.

Läs mer: Tv-guide: Vad betyder orden? Och hur stor tv ska du köpa?

I deras Tablet Project studerades ettåringar med varierande erfarenhet av att använda pekskärmar.  Studien följde sedan barnens utveckling över 2,5 år. Barnen besökte forskarna då de var tolv månader gamla, vid 18 månaders ålder och avslutningsvis som 3,5-åringar. I laboratoriet utförde de tester på dator samtidigt som koncentrationsförmågan mättes genom att barnens ögonrörelser registrerades. 

– Vi upptäckte att spädbarn och småbarn med en hög användning av pekskärmar var snabbare när de granskade föremål som dök upp, men hade en sämre förmåga när det kom till att  ignorera distraherande föremål jämfört med de som hade haft en lägre grad av användning, säger Smith. 

Forskarna konstaterar att de ännu inte kan dra någon säker slutsats i att skillnaden skulle bero på graden av användning eftersom det kan vara så att barn med en lägre koncentrationsförmåga naturligt har en större dragning till pekskärmar generellt. Nästa steg för forskarna är att jämföra det som händer på skärmen med distraktioner i verkliga livet.

John Edgren

Mer om: Surfplattor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer