Forskare varnar: Hålla tillbaka nysning kan spräcka blodkärl i hjärnan

2018-01-16 10:01  

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Många människor som känner att de håller på att nysa gör allt för att hålla den explosiva kraften inne.

Hur farligt det kan vara vittnar en 34-årig man i Leicester, England, om. Han kom in till akuten med svullen hals och svår smärta.

”Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning genom att hålla för näsan och hålla munnen stängd”, berätt läkare i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).

Läs mer: Läkare: Faran med kvävda nysningar överdriven

En skiktröntgen bekräftade vad läkarna befarade, att han fått en bristning i halsen av kraften när han höll tillbaka nysningen. Mannen som knappt kunde svälja eller prata fick ligga på sjukhus i en vecka och sondmatas.

Om en nysning hålls tillbaka kan det i sällsynta fall leda till att luft kommer in mellan lungorna, och det kan till och med orsaka att ett blodkärl i hjärnan spricker, enligt den vetenskapliga artikeln.

Mer om: Röntgen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer