Forskare: Handtorkare står för dramatisk spridning av bakterier

2020-02-12 13:13  

Hur snuskiga är egentligen handtorkarna som ofta återfinns på offentliga toaletter? Väldigt snuskiga, enligt en brittisk studie.

Det har varit känt ett tag nu – de brummande handblåsarna som ofta återfinns på offentliga toaletter sprider bakterier. Professor Agnes Wold sa till SVT 2016 att ”Blåstork är helt förkastlig och meningslös”.

Är det så illa? Tydligen. Alarmerande till och med, enligt rapporten som är publicerad i Journal of Hospital Infection där forskare vid Leeds universitet har genomfört experiment ute i verkligheten. De har undersökt hur olika handtorkningsmetoder påverkar bakteriespridningen. Resultatet kanske kommer få dig att för alltid avstå det blåsande alternativet.

Det tolv veckor långa testandet genomfördes på tre sjukhus, i tre olika städer: Udine, Leeds och Paris. På varje sjukhus valde man två toaletter som användes av patienter, personal och besökare. På den ena toaletten fick man använda sig av endast pappershanddukar, och på den andra endast handtork. Varje dag i fyra veckor tog man tester av luften och på ytor för att mäta bakteriehalten.

Läs mer: Avfall på tallriken? Ja, som svamp

Efter en två veckor lång paus i insamlandet av prover bytte man torkningsmetod på toaletterna och genomförde sedan samma procedur igen.

Foto: University of Leeds

Skillnaderna på proverna visade sig vara dramatiska. Den totala mängden bakterier var konsekvent högre på toaletter där den blåsande handtorken användes. I Udine täcktes till exempel handtorken av 100 gånger fler bakterier jämfört med pappershandduksutmataren. 33 gånger fler i Paris – och 22 gånger fler i Leeds.

I det brittiska testet återfanns dessutom antibiotikaresistenta bakterier, som MRSA, tre gånger oftare vid blåsalternativet.

I rapporten skriver professor Mark Wilcox och hans kolleger att ”elektriska handtorkare inte är lämpliga i kliniska miljöer”.

Läs mer: Deras spray ger en hal toalett där inget fastnar

På universitetets hemsida förklarar Wilcox var grundproblemet ligger.

– Problemet grundar sig i att vissa människor inte tvättar händerna ordentligt. När man sedan använder en jetluft-torkare blir mikroberna bortblåsta och sprids runt i toalettrummet.

Vidare beskriver han att torkaren i själva verket skapar en aerosol som förorenar rummet – inklusive torkaren. När nya människor sedan kliver in i rummet och rör vid ytor riskerar de att smittas av bakterierna.

Även om det inte förändrar resultatet så ska det ändå nämnas att studien är finansierad av organisationen European Tissue Symposium.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer