Forskare: Därför tycks barn aldrig bli trötta

2018-04-24 16:24  
Foto: Henrik Holmberg / TT

Barn är i många avseenden lika vältränade som elitidrottare. Det är förklaringen till att de aldrig tycks tröttna, utan bara springer runt, runt...

Det är franska och australiska forskare som har försökt gå till botten med var barns till synes outsinliga energi kommer ifrån.

Forskarna, verksamma vid bland annat Université Clermont Auvergne i Frankrike, jämförde tre grupper: ”Vanliga” åtta–tolv år gamla pojkar, otränade vuxna samt framstående elitidrottare som alla ägnade sig åt uthållighetssporter som långdistanslöpning, triathlon eller cykling.

Vid fysisk aktivitet kan kroppen bilda energi på två sätt. En är en så kallad aerob process då syre tas från musklerna, medan den andra i stället är en anaerob process då musklerna, i brist på syre, bildar mjölksyra i stället.

Grupperna fick cykla på motionscykel. Under och efter testet mättes deras hjärtrytm, syrenivåer samt musklernas förmåga att transportera bort mjölksyra för att ta reda på hur snabbt de olika grupperna återhämtade sig efter ansträngningen.

Barnen utklassade de otränade vuxna i alla avseenden. Forskarna upptäckte också att barn har en högre andel aerob ämnesomsättning än de flesta vuxna, varför de blir mindre trötta under högintensiva aktiviteter. De återhämtar sig också snabbt, till och med fortare än elitidrottare.

– Detta syns genom att hjärtrytmen återgår till det normala mycket fort och på musklernas förmåga att transportera bort mjölksyra. Detta skulle kunna vara förklaringen till att barn tycks kunna leka långt efter att de vuxna tröttnat, säger en av forskarna bakom studien, Sébastian Ratel, till tidskriften Frontiers in Physiology.

Mer om: Barn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer