Forskare bryggde öl med 5 000 år gammal jäst

2019-05-29 10:39  

I Israel har man lyckats isolera jäststammar från bronsålderskärl. Forskarna använde dem för att brygga ett delikat öl.

Idén var att keramikkärl som lagrar alkoholhaltiga drycker absorberar jästceller in i materialets porer – där de skulle kunna ligga vilande i långa perioder. Vid tester med moderna kärl visade sig hypotesen stämma.

Hebrew University of Jerusalem grävde ner krus som tidigare innehållit filtrerat- och ofiltrerat öl. Efter tre veckor hittades mycket riktigt levande celler inne i materialet, och så var även fallet för keramik som lagrat vin. Kunde det samma gälla för antika krus som legat under mark i tusentals år?

Forskarna undersökte keramik från tre olika tidsperioder. De äldsta fynden från Tel Aviv var daterade till bronsåldern, 3 100 f.Kr. Man tittade också på något yngre bronsålderskärl av egyptisk typ från centrala Israel – samt tolv välbevarade muggar som tillhört filistéerna, i sving mellan 1 200-600 f.Kr. De yngsta fynden var från järnåldern, 800-400 f.Kr., en period influerad av persisk, assyrisk och babylonisk kultur.

”Smakar inte alls illa”

Från 21 kärl som kopplats till öl och mjöd kunde forskarna isolera sex jäststrängar. De lyckades sedan göra en fullständig dna-sekvensering av genomet i varje sträng. Och givetvis testade vetenskapsmännen att brygga alkoholhaltiga drycker av den antika jästen. Tre av strängarna gav ett aromatiskt, smakrikt öl.

– Det största miraklet här är att jästkolonierna har överlevt inne i kärlen i tusentals år – där de bara har väntat på att få bli uppgrävda och växa till sig. Den här antika jästen lät oss skapa öl som berättar för oss hur filistéernas och egyptiernas ölsorter smakade. Och för övrigt smakar resultatet inte alls illa, säger Ronen Hazan vid Hebrew University of Jerusalem till Sci-News.

Läs mer: Öl bryggs på avloppsvatten

Han konstaterar att arbetet sträcker sig bortom gimmicken att brygga faraonernas öl. Exempelvis visade dna:t att den antika jästen delade många drag med traditionella afrikanska drycker, som Etiopiens honungsvin tej. Det är första gången som man har lyckats brygga en alkoholhaltig dryck av antik jäst, och forskningen är ett stort steg framåt för den experimentella arkeologin. 

John Edgren

Mer om: Öl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer