Populärteknik

Forskare bryggde öl med 5 000 år gammal jäst

I Israel har man lyckats isolera jäststammar från bronsålderskärl. Forskarna använde dem för att brygga ett delikat öl.

Publicerad

Idén var att keramikkärl som lagrar alkoholhaltiga drycker absorberar jästceller in i materialets porer – där de skulle kunna ligga vilande i långa perioder. Vid tester med moderna kärl visade sig hypotesen stämma.

Hebrew University of Jerusalem grävde ner krus som tidigare innehållit filtrerat- och ofiltrerat öl. Efter tre veckor hittades mycket riktigt levande celler inne i materialet, och så var även fallet för keramik som lagrat vin. Kunde det samma gälla för antika krus som legat under mark i tusentals år?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här