Forskare: Allergiska reaktioner kan stoppas innan de hänt

2018-01-29 12:24  
Pollenallergi är ett vanligt förekommande. Foto: TT

Tänk att vara allergisk mot något utan att behöva oroa sig för allergiska reaktioner. Det kan snart vara möjligt.

Du kanske är en av många miljoner människor som dras med allergier? Då vet du också hur jobbig en allergisk reaktion kan vara.

En forskargrupp har arbetat för att hitta effektivare allergibehandling än antihistaminer. Och nu har de upptäckt hur en viss typ av antikropp helt och hållet kan stoppa en allergisk reaktion.

När kroppen utsätts för en allergen börjar immunförsvaret rulla på högvarv för att producera en specifik typ av antikropp som kallas immunoglobulin E. En y-formad molekyl som fäster sig på immuncellerna med ett enkelt uppdrag: att hålla invaderande angreppskemikalier borta.

Allergitabletter riktar sig vanligtvis mot immunföreningar eller receptorer. De förhindrar, eller lättar åtminstone, allergisymtomen. Men om man markerar själva IgE:n så finns det en möjlighet att helt förhindra att den allergiska reaktionen ens uppstår.

En forskargrupp vid universitetet i Århus har upptäckt en mekanism där en viss typ av anti-IgE-antikropp kan hindra den allergiska reaktionen. Antikroppen kallas 026 sdab. I människokroppen fungerar den ungefär så här: Den hindrar IgE från att komma till två specifika typer av immunreceptorer, CD23 och FceRI. Därmed stoppas den allergiska reaktionen innan den ens börjat.

– När IgE på immunceller kan elimineras spelar det ingen roll att kroppen producerar miljontals allergenspecifika IgE-molekyler, säger seniorförfattare av studien, Edzard Spillner, i rapporten som är publierad på Nature.

– När vi kan ta bort triggern så kommer den allergiska reaktionen och symtomen inte att uppstå.

Antikroppen är ännu inte testad på människor. Däremot har man testat på blodprover från personer som är allergiska mot björkpollen och insektsgift. På så sätt kollade man hur antikroppen jobbade.

Viktor Krylmark

Mer om: Forskare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer