Förläggare: Så förändrar läsplattorna skrivandet

2010-03-16 23:00  

Läsplattorna, som står inför sitt kommersiella genombrott, kommer att förändra vårt läsande. Men de kommer också att förändra skrivandet. <br></br>– Nya vägar för berättandet öppnar sig, säger Mattias Boström på Piratförlaget. Och han spår en renässans för novellen och följetongen.

För läsarna är det ofta möjligheten att bära med sig hundratals böcker som lyfts fram som läsplattans fördel.

– När boken förlorar sin fysiska begränsning, när den inte längre behöver vara en avslutad berättelse på ett visst antal sidor, öppnar sig nya vägar för berättandet, säger Mattias Boström.

I ett medielandskap där konsumenterna har mängder av lättillgänglig underhållning att välja bland är det nödvändigt för bokbranschen att följa efter, resonerar han. Konkurrensen står inte mellan tryckta och elektroniska böcker. Boken konkurrerar, oavsett distributionsform, med all annan underhållning.

– När ett allt större utbud av underhållning finns ständigt tillgängligt i en mobiltelefon eller någon annan internetuppkopplad pryl, då måste litteraturen finnas där, precis lika lättillgänglig. Det är så vi kan slåss för läsandet, säger Mattias Boström.

När kostnader för tryck och distribution försvinner, öppnar det för att både novell och kortroman gör comeback, tror Mattias Boström. Det är två format som det i dag är svårt att få ekonomi i, men som kan gå att sälja med förtjänst igen, när de levereras i digital form. Men han tror också på något nytt: följetongen.

Men följetongen är ju inget nytt, det har ju funnits tidigare?

– Absolut. Men då har det handlat om en roman som är styckad i kortare delar. Det jag tänker på är litteraturens motsvarighet till Dallas, säger Mattias Boström.

– En skicklig författare kan skriva korta avsnitt som bär en historia framåt i steg och där varje avsnitt avslutas med en cliffhanger. Men det kräver ett nytt sätt att skriva. Också den författare som skriver en vanlig följetong skriver mot ett slut. Med den eviga följetongen skulle författaren hela tiden skriva mot en fortsättning.

För att det ska bli möjligt att göra en affär krävs dock en annan infrastruktur än den som finns i dag. Mattias Boström vill ha enkel distribution, i form av direkt och automatisk nedladdning till 3g-uppkopplade läsplattor, med mikrobetalningar.

– Ingen av de läsplattor som finns att köpa i dag lever upp till det, men med till exempel Apples Ipad blir det möjligt att bygga program som tar hand om både läsning och betalning.

– Mikrobetalningar är viktiga, eftersom de sänker tröskeln för ett köp, att betala några kronor för en halvtimmes läsning känns inte särskilt dyrt, tror Mattias Boström.

Lasse Winkler är chefredaktör på branschtidningen Svensk Bokhandel. Han håller med om grunderna i Mattias Boströms resonemang.

– Jag tror också att tekniken kommer att utveckla både läsandet och skrivandet, sätten som man tar till sig och berättar historier, på ett positivt sätt. Men just nu tror jag att många överdriver hur stor betydelse den nya tekniken har på kort sikt.

Också Lasse Winkler tror att Apples Ipad och liknande pekdatorer kommer att bli viktiga, inte minst eftersom det är prylar som går att använda till mycket mer än att visa text.

Följetongen tar revansch

Oliver Twistoch de flesta andra av Charles Dickens berömda romaner började som månatliga eller veckovisa avsnitt i olika tidskrifter. Greppet med ”cliffhangers” i slutet på varje episod gjorde att läsarna såg fram emot nästa avsnitt i en spännande historia.

Fåfängans fyrverkeri skrev Tom Wolfe på beställning av tidningen Rolling Stone, ett avsnitt varannan vecka mellan juli 1984 och augusti 1985. Kravet på en fast deadline blev ett sätt att bryta den skrivkramp Tom Wolfe hade drabbats av. Inspirationen hämtade han från de viktorianska författarna Dickens och Thackeray.

The Plant av Stephen King anses vara det första försöket att skriva en roman direkt för webben. King började publicera e-boken på sin egen webbsajt år 2000. Han begärde en dollar för varje nedladdat kapitel. Det hann bli sex avsnitt innan projektet lades ned, på grund av för dålig betalningsvilja

Läsplattorna kommer till Sverige

Amazons Kindle var den första läsplattan som fick ett större genombrott. Nu kommer prylarna som gör det enkelt att läsa e-böcker till Sverige.

Letto från Adlibris och Cybook Opus från Bokus är två exempel.

Apples Ipad, som nyligen visades upp, kommer troligen att bana väg för en våg av pekdatorer med färgskärm, internetuppkoppling och många fler användningsområden.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer