Fords ljudreducerande koja skyddar hunden från smällar-skräcken

Var tredje hund är skotträdd – men Fords hundkoja kan rädda nyår. Det inbyggda ljudsystemet sänder ut motsatta frekvenser som dämpar ljudet av fyrverkerier.

Nyårsafton närmar sig och med det många hundägares värsta timmar. Omkring 45 procent av hundarna i Storbritannien bedöms vara rädda för fyrverkerier, skriver Ford Europe. Siffrorna är troligen motsvarande även i Sverige.

Lösningen? En koja med ljudreducerande egenskaper liknande den som finns i bilar och hörlurar.

Men nu kommer ett alternativ till träning eller medicinering – från ett oväntat håll. Ford har skapat en hundkoja som har försetts med samma brusreducerande teknik som används i hörlurar, och på senare tid även inom bilindustrin.

Inbyggt ljudsystem aktiveras

När hundkojans mikrofoner upptäcker ljudet av fyrverkerier så aktiveras ett inbyggt ljudsystem – och genom att sända ut motsatta frekvenser elimineras en stor del av oväsendet. Det gör hundkojan till ett lugnt ställe att dra sig tillbaka till när nyårsfirandet brakar igång.

– Många djur tycker att det är otäckt med fyrverkerier, och till skillnad från oss människor kan hundar höra ljud som är fyra gånger längre bort – dessutom genom fler frekvenser. Det gäller att planera när det är dags för fyrverkerier, exempelvis vid nyår. Du behöver skapa en avskärmad plats med lugn och ro för ditt husdjur, säger Graeme Hall ”The Dogfather”, en av Storbritanniens bästa hundtränare i ett pressmeddelande.

Läs mer: Operatörerna: Sociala medier räddar nyårsnäten

När mikrofoner inuti prototypkenneln registrerar ljudet av fyrverkerierna, avger ett inbyggt ljudsystem motståndsfrekvenser som avbryter oljudet helt – eller åtminstone sänker ljudnivån väsentligt. Kork med hög densitet, idealisk för ljudisolering, är en integrerad del av konstruktionen skriver Ford Europe.

Dessutom har kojan en automatisk dörr och ljudisolerad ventilation, så att fyrbeningarna snabbt ska kunna ta skydd när det börjar smälla.

Idén kommer från Fords suv

Idén till hundkojan kommer enligt Ford Europe från tekniken som används i Fords suv Edge. På samma sätt som i hundkojan plockar bilens mikrofoner upp höga ljudfrekvenser från exempelvis motorn, och dessa motverkas av motsatta frekvenser från bilens ljudsystem.

Här kan du se Fords film om kojan:

Hundkojan ska vara den första uppfinningen i en serie av initiativ som Ford kallar för ”Interventions”, där man använder teknikutveckling från fordonsindustrin för att lösa vardagsproblem utanför bilen.

– Vi har funderat på hur de teknologier som vi använder i Fords bilar skulle kunna appliceras i andra typer av situationer och utrymmen. Med vår brusreducering kan hundar få en mer behaglig nyårsafton, och vi har ytterligare några idéer på hur vi kan förbättra vår vardag genom nya teknologier, säger Lyn West, varumärkeschef på Ford Europas kommunikationsavdelning.

Hundkojan är än så länge bara på prototypstadiet och det är högst oklart om biltillverkaren tänker göra verklighet av det hela. Men oavsett vilket är det en öppning för att bredda användningen av ljudreducerande teknik.

Fyrverkerier ifrågasätts

Vid slutet av varje år höjs röster från hundägare som ifrågasätter varför fyrverkerier ännu inte har förbjudits. Enligt Svenska Kennelklubben är omkring en tredjedel av landets cirka 730 000 hundar skotträdda.

För att undvika problemet bör man börja träna hundarna vid skrammel och smällar redan när de är små, har SVT rapporterat. Om de väl har blivit skotträdda så krävs det kontinuerlig träning under hela året för att de ska lära sig att hantera obehaget.

Angelica Söderberg

John Edgren

Mer om: Ford Hund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer