Förbränning av biobränsle snabbare än naturen

2008-03-11 23:00  

Nej, hallå där! säger läsarna som protest mot inlägget förra veckan om att etanolbilar skulle ge upphov till regnskogs­skövling. Men förbränningen av biobränslen sker så snabbt att naturen inte hinner med.

Svar:

Att påstå att bilförare som kör på etanol sysslar med skövling av regnskog har ungefär samma sanningshalt som att påstå att vindrickare är det största hotet mot polarisarna, ”eftersom varje ny hektoliter vin som ska odlas kräver att man smälter en kubikmeter polaris för att hitta nya odlingsområden”. Sockerrör växer inte i regnskogsklimat, utan i betydligt mera tempererade zoner. Bränslet till etanolframställningen är dessutom de rester av sockerrörsplantan som inte kan användas för att göra etanol av, så själva processen är helt fotosyntesbaserad.

Vill man vara rädd om regnskogen ska man i stället undvika mat som innehåller sojalecitin (det finns även andra skäl till det). Sojaodlingar skövlar regnskog.

Men Torbjörn Jonsson har en viktig poäng i att man måste titta på balansräkningen för biobränslen. Det faktum att vår skogsodling kanske har lett till att vi nu ligger på minus leder ju till en annan fråga: Var svedjebruket på senmedeltiden den egentliga växthusboven? Var det den som gjorde att Karl X Gustav var den siste kung som kunde tåga över Bälten på isen?

Gert Nilson, tekn dr

Svar:

I diskussionernakring koldioxid från biomassa sätts alltid likhetstecken mellan förmultning och förbränning. Man definierar det positiva i bioförbränning med utgångspunkt från just detta. Men det finns ingen ständig förbränning i naturen, förutom skogsbränder.

Den stora skillnaden är naturligtvis hastigheterna i förloppen. Naturens förmultning tar mycket god tid på sig. Då hinner växtligheten med. Men människans process är tusenfalt snabbare, och gasmängden större än vad växtligheten kan ta upp under samma tid.

Det bildas således ett överskott av koldioxid även om vi bara använder biomassa i förbränningen.

Jag är inte motståndare till minskad användning av fossilbränslen. Olja är, om inte annat, en begränsad resurs. Men att ersätta en dålig sak med en bara något mindre dålig är väl inte så bra det heller.

Ulf Decomyn

Svar:

E85 kommer från brasilianska sockerrör. De odlas på två procent av Brasiliens odlingsbara yta. Varken klimat eller jordmån i regnskogen passar sockerrörsodling. Den närmaste odlingen ligger flera hundra mil från Amazonas. Regnskogen bränns alltså inte ner för att ge plats åt sockerrörsodlingar.

O Johansson

Svar:

Globalt finns 25 procentöverkapacitet på socker, med enorma övergivna arealer

i Karibien och södra Afrika. Om de åter tas i bruk, innebär det en rejält minskad klimatpåverkan redan på mycket kort sikt. Detsamma gäller om man byter grödor, från tobaksodling till etanol. Sådana omställningar är de mest kostnadseffektiva och de snabbaste att genomföra, samtidigt som klimateffekten normalt sett blir bäst och hotet mot biologisk mångfald minimeras.

Däremot skövlas det regnskog för att plantera mer oljepalm och soja, som kan användas till biodiesel. Men palmoljedieseln stoppades i höstas av en enig miljörörelse och huvuddelen av sojan används till biffkor. Så vill man skydda regnskogen är det biffen man ska avstå från – inte etanolen.

Mattias Goldmann, Gröna Bilister

Nu lämnar vi etanolen och längtar efter sommaren:

Fråga:

Varför börjar inte sommartiden förrän i slutet av mars, mer är tre månader efter vintersolståndet? Den slutar ju först i slutet av oktober, mindre än två månader före vintersolståndet. Borde den inte vara symmetriskt fördelad kring vintersolståndet?

Kaj Wågdahl

Det är ni läsare som står för både frågor och svar i Teknikfrågans spalter.

Skicka svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer