Följ "The Martian" i Google Earth

2015-10-05 10:00  
Tre av de tjänster som visar hur "The Martian" färdades på Mars. Foto: Nasa, Google, Twentieth Century Fox

Via kartor på webben och i Google Earth kan man själv följa i fotspåren efter astronauten Mark Watneys färder på Mars.

Förra veckan hade "The Martian" premiär. Science-fictionfilmen där astronauten Mark Watney blir kvarlämnad på Mars och försöker överleva flera år med hjälp av den utrustning som hans exepedition lämnade kvar på planeten. Han tvingas bland annat ge sig ut på farofyllda expeditioner för sin överlevnad. Dessa kan man nu själv följa och utforska Mars på egen hand via kartor som publicerats på webben och i Google Earth som även kan visa Mars och andra planeter.

För att följa Mark Watney där får man ladda ner filen "Mars.kmz" som öppnar "Google Mars".

På webben finns även "Bing Watney Home" som visar färdvägarna på Mars via kartbilder från Nasa. Där kan man även klicka upp bilder och filmer som visar autentiska foton och videor från de platser som Mark Watney besökte eller passerade.

Ett alternativ till den är sajten "Andy Weirs The Martian Map" som också visar Mark Watneys resväg med uppklickbara citat från boken som filmen är baserad på.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer