Följ solplanet över Stilla havet

2015-05-31 11:46  
Foto: Solar Impulse

Nu har det soldrivna planet Solar Impulse 2 startat sin fem dygn långa non-stop-flygning från Kina till Hawaii.

Den planerade flygningen jorden runt med det helt soldrivna planet Solar Impulse 2 är nu inne i sitt mest kritiska och spektakulära skede under den sjunde av tolv planerade etapper. Klockan 2:39 på morgonen lokal tid i Nanjing söndag 31 maj lyfte planet från den kinesiska staden med piloten André Borschberg bakom spakarna. Hans mål är Hawaii där han planerar att landa om fem dygn efter en färd på omkring 8 172 km. Under sin ensamma tid i luften kan han bara sova i halvtimmeslånga etapper i den knappt fyra kubikmeter stora cockpiten utan uppvärmning med en syrgasmask på huvudet.

All energi till planet kommer från 17 248 solceller som under dagen driver de fyra propellermotorerna och samtidigt laddar det 600 kg tunga batteripaketet som ger energi när solen går ner.

För att spara på batterierna tar André Borschberg  under dagen upp sitt plan till 12 000 meter för att sedan under natten sakta sjunka till en flyghöjd på 1 500 meter i väntan på nytt solsken.

På planets webbplats kan man i realtid följa planet på en karta och samtidigt granska exempelvis flygdata som höjd, hastighet och batteriernas aktuella kondition.

Via fem kameror  sänds även utsikten från solplanet i direktsändning till webbplatsen.

Den planerade världsomflygningen som om den lyckas blir den första med ett helt soldrivet plan startade från Abu Dhabi 9 mars där det är meningen att planet ska landa i mitten av sommaren efter en sammanlagd flygsträcka på 35 000 kilometer i tolv etapper under totalt 25 dygn i luften.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer