Följ skärmflygarnas färd längs Himalaya direkt på webben

2010-03-12 12:19  

Ett gäng äventyrare skärmflyger just nu längs hela Himalaya. Via Iphones sänder de sina positioner som visas på webbkartor.

Tre skärmflygare upplever just nu ett äventyr som aldrig tidigare genomförts. De flyger längs hela den väldiga Himalayakedjan. Flygturen startade 10 mars i Dharamsala i nordöstra Indien där Dalai Lama har sitt högkvarter. Om sex veckor, efter en flygtur på 1200 km, planerar de att landa i den indiska delstaten Sikkim som fram till 1975 var ett självständigt kungadöme.

Med hjälp av uppvindar, så kallad termik, kan de vara i luften i stort sett hela dagarna. Men när skymningen närmar sig eller termiken avtar är det dags att landa. Nedpackade i sina flygskärmar har de både sovsäck och kokutrustning för att klara sig om de tvingas landa i någon öde dal. Men förhoppningen är att så ofta som möjligt kunna söka natthärbärge på någon befolkad plats.

I packningen finns även avancerad teknisk utrustning för fotografering, filmning, navigation och kommunikation. Med hjälp av sina Ipohones uppdaterar piloterna sina bloggar och sänder gps-positioner som ritas in på kartor och publiceras på webben.

Då mobiltäckningen inte alltid är den bästa i Himalaya har piloterna även apparater för satellitkommunikation av en typ som heter Spot Satellite GPS Messenger. Via dem kan de få information om var kollegorna befinner sig om de tvingats landa på olika ställen.

Av de tre flygarna i ”Himalayan Odyssey” är amerikanen Brad Sanders bäst känd av allmänheten. Sedan flera år skärmflyger han i Himalaya sida vid sida med rovfåglar som dresserats till att visa vägen till termiken.

Hans kollegor på flygturen längs världens högsta och längsta bergskedja är fransmannan Antoine Laurens och Mike Laengle från Australien.

Efter sammanlagt 24 flygsäsonger i Himalaya pratar de flera lokala språk och är väl insatta i områdets kultur och religioner.

Jan Melin

Mer om: Himalaya Nepal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer