Följ med på en hisnande rymdresa

2012-08-15 14:00  

Astronomer har presenterat en 3d-karta över universum som är den största hittills. Den har använts för att via en animation göra en storslagen resa genom rymden.

Astronomer vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA har producerat en gigantisk tredimensionell karta över universum. Den täcker en volym motsvarande en kub där sidan mäter fyra miljarder ljusår, enligt ett pressmeddelande.

Kartan innehåller bilder av 200 miljoner galaxer, på avstånd upp till sex miljarder ljusår, vars position mätts upp i projektet Sloan Digital Sky Survey.

För att visa upp en del av den enorma kartan har forskarna producerat en videoanimation där man tas med på en resa förbi 400 000 galaxer där den mest avlägsna befinner sig 1,3 miljarder ljusår från jorden.

Med hjälp av kartan kan forskarna få en uppfattning om universums historia under de senaste sex miljarder åren. Det kan leda till bättre beräkningar av hur mycket så kallad mörk materia och mörk energi som finns i universum.

- Två av de största mysterierna som finns i vår tid, säger en av astronomerna i pressmeddelandet.

- Nu hoppas vi att vår nya (allmänt tillgängliga) karta kan hjälpa någon att lösa dessa mysterier.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer