Flytta in i staden från Sagan om ringen

2015-08-12 13:06  
Den besfästa staden Minas Tirith från filmen Sagan om Ringen är över 200 meter hög och byggd kring en kulle. Foto: Alamy

Brittiska arkitekter vill bygga en kopia av staden Minas Tirith från filmen Sagan om ringen.

"Realise Minas Tirith" är förmodligen det mest ambitiösa projektet som lanserats på finansieringssajten Indiegogo.

Där hoppas ett gäng brittiska arkitekter och byggnadsingenjörer kunna samla in pengar för att bygga en kopia av fantasistaden från "Sagan om ringen" som den gestaltas av Peter Jackson i hans filmversion av J.R.R. Tolkiens romantrilogi.

I denna beskrivs Minas Tirith som en befäst stad byggd på en kulle i sju vardera 30 meter höga nivåer.

I kopian som britterna vill bygga i södra England ska det finnas såväl bostäder som arbetsplatser och förhoppningen är att sagostaden ska bli världens mest remarkabla turistattraktion.

Kapitalet som behövs för bygget är svindlande  25 miljarder kronor som britterna vill få in under en 60 dagar lång finansieringssrunda. Men intresset har hittills varit svalt. Totalt har bara motsvarande knappt sex tusen kronor flutit in under de elva första dagarna. De som hittills satsat mest pengar har vardera donerat 50 pund. För det ska de få en gratistur i staden och sina namn på en plakett.

Av kapitalet som behövs beräknas motsvarande 18 miljarder kronor vara materialkostnader och 2,5 miljarder kostnaden för arbetskraften.

Om bygget blir av ska det påbörjas om ett drygt år och vara färdigt 2023.

Lägsta insatsen för en bostad är motsvarande 5,4 miljoner kronor. För de pengarna får man ett leasingkontrakt som gäller i 100 år på en lägenhet med ett sovrum.

Om inte bygget genomförs försäkrar projektledarna att alla pengar som flutit ska betalas tillbaka.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer