Flygskärm i stället för skidlift

2013-10-24 09:21  

När det inte finns linbanor eller liftar kan skidåkarna segla upp till de snöklädda bergstopparna med sina flygskärmar.

"Att använda en flygskärm som skidlift är inte längre en dröm, det är verklighet".

Det skriver en entusiastisk fransk extremsportare som kommentar till den 22 minuter långa videon Alchimie som finns på Youtube.

Filmen visar ett gäng fransmän som tar sig upp till snöklädda bergssluttningar med skidor på fötterna och flygskärmar ovanför sina huvuden.

De startar på de sommargröna sluttningarna ovanför den lilla byn Saint-Hilaire i sydöstra Frankrike på 1 000 meters höjd. Där tar de på sig skidorna och drar upp sina skärmar mot den svaga vinden och glider neråt. Efter bara några meter är de i luften och letar efter termiken som för dem uppåt.

Målet är det 2 506 meter höga berget Grand Replomb som ligger på andra sidan dalen. I luften får de sällskap av några rovfåglar som gillar att cirkla runt skärmflygare. Efter snygga kontrollerade landningar njuter de av utsikten från den snögnistrande bergstoppen. Sedan är det dags att byta utrustning. Från de ungefär 25 kvm stora flygskärmarna till de hälften så stora skärmarna för "speedriding". Med dem kan man växelvis skida och flyga. Tar snön slut eller ett stup dyker upp seglar man i hög fart vidare ett antal meter upp i luften. När äventyrarna bromsar in sina skidor på en högplatå är det dags för en ytterligare skärmtyp för så kallad kiting. De används främst av surfare som byter ut seglet mot den drakliknande vingen som högt över huvudet kan ge hög fart på vattnet och erbjuda kortare flygturer. Men de franska skidåkarna låter drakarna dra upp dem längs snösluttningar där det inte finns några liftar.

Sedan är det bara att packa upp de vanliga flygskärmarna och flyga tillbaka till Saint-Hilaire och berätta att man med de tre skärmarna just gjort en "trippel combo".

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/YeRO-qlsvyk?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lär dig flyga på en vecka

Skärmflyg är utan jämförelse det enklaste och billigaste sättet att bli pilot och flyga själv. För detta krävs en licens från Svenska skärmflygförbundet. Den tar man under en veckolång kurs som kostar omkring 8 000 kronor och ibland avslutas med ett eget flyg från Åreskutan.

Sporten passar de flesta och utövarna är från 17 år och uppåt där det inte är ovanligt att träffa på flygare i 70-årsåldern. En stor andel av Sveriges omkring 1 500 aktiva skärmflygare har för övrigt tekniska yrken.

"Med rätt utbildning och ett gott omdöme är skärmflyg en både rolig och säker sport", skriver Svenska skärmflygförbundet på sin webbplats.

Man kan även pröva sporten helt utan utbildning. Då flyger man tillsammans med en specialutbildat pilot i en skärm för två. Sådana tandemflyg erbjuds av flera flygklubbar och skolor och förmedlas via de vanligaste evenemangsföretagen till en kostnad omkring tusenlappen.

Den som vill fortsätta flyga efter en kurs får betala omkring 30 000 kronor för en komplett utrustning som inkluderar en nödfallskärm. Hela paketet ryms i en ryggsäck och kan väga så lite som tio kg.

Den populäraste startmetoden är att flyga iväg från ett berg. Finns inga sådana kan man dras upp i luften med en motordriven vinsch där en kilometerlång tunn lina ger urkopplingshöjder mellan 300 och 600 meter. Sedan är det bara att flyga iväg och med termikens hjälp stiga till flera tusen meter och åtskilliga timmar i luften.

Dessutom finns hangflyg. Då flyger man på vanligtvis låg höjd med hjälp av den luftström som pressas uppåt vid en brant sluttning vid en kustremsa eller ett berg. Även där kan man hålla sig i luften timtals genom att flyga fram och tillbaka längs hanget.

Vid speedriding använder man en specialskärm som är ungefär hälften så stor som en vanlig skärm. Med den kan man med skidor på fötterna störta ner från branta berg och växelvis flyga och skida. Skärmen kan även användas för vanligt flyg när vinden är för stark för de större skärmarna.

Den tredje metoden som de franska skidåkarna i videon utnyttjar är "kiting". Då använder man en drakliknande vinge med långa linor som fångar vinden och driver kitaren framåt. Sporten kan utövas på flera underlag som vatten, snö och is.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer