Flygledning för drönare på gång

2015-03-12 13:14  
i USA kräver myndigheterna att piloterna ser sina drönare från marken. Det gör det svårt för dem som vill leverera paket i städer. Foto: Alamy

Nasa ska testa ett system som håller koll på var drönare befinner sig i luften.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har nyligen publicerat kommande regler för kommersiell flygning med små drönare i USA. Grundregeln är att drönaren alltid ska befinna sig inom synhåll för piloten på marken.

Då blir det i praktiken omöjligt för företag som Amazon att använda drönare för leveranser.

Orsaken till FAA:s krav är olycksrisken om piloten tappar kontrollen och drönaren exempelvis närmar sig en flygplats.

Därför finns olika förslag om att bygga övervakningssystem för drönare liknande den flygledning som finns för det vanliga flyget. Ett av dessa system som utvecklats av det amerikanska företaget Exelis ska nu testas av Nasa, skriver Reuters. Det heter Symphony Range Vue och ska i Nasa test utnyttja 650 markstationer som Exelis idag använder för vanlig flygkontroll. För att tornen ska upptäcka drönarna ska de förses med utrustning för övervakningssystemet ADS-B som idag används av flyget för att ange ett plans position.

Informationen från övervakningstornen kompletteras sedan med andra övervakningssystem som radar och skickas till FAA varifrån informationen om drönarnas positioner sänds vidare till flygledare och vanliga flygplan.

Tanken är att positionerna dessutom läggs in i kartor som drönarpiloterna kan se på skärmen till en dator eller surfplatta.

Exelis ska även utveckla portabla stationer som kan sättas upp på tillfälliga platser som inte täcks av de stationära markstationerna. En test av dessa ska göras vid oljeledningar i Alaska senare i år.

Men systemet från Exelis är bara ett av flera konkurrerande system som ska provas innan Nasa bestämmer sig för hur ett framtida övervakningssystem ska byggas upp.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer