Flygdräktens nya förmåga som hämtad från en Marvel-film

2020-02-26 13:40  
Jetman i en flyguppvisning i Dubai. Foto: XDubai

I Dubai demonstrerade Jetman-teamet flygdräktens senaste manöver. Från hovrande lyfte piloten till 1 800 meters höjd.

Det har gått fem år sedan schweizaren Yves Rossy bevisade att hans egenutvecklade dräkt med en kolfibervinge och små jetmotorer kunde hålla honom i luften. Hans Jetman-team flyttar hela tiden fram gränserna. Nu är det kollegan Vincent Raffet som har demonstrerat den senaste förmågan att från hovrande slå på gasen för att snabbt lyfta till hög höjd.

Under uppvisningen i Dubai i förra veckan nådde Raffet 1 800 meters höjd över staden, och synen när den flygande kostymen drar iväg för tankarna till serietidningarnas och Marvel-filmernas värld.

De fyra jetmotorerna har kapacitet att nå 400 kilometer i timmen, men flygtiden är begränsad. I Dubai tog demonstrationen tre minuter, och när soppan var slut löste Raffet ut en fallskärm och seglade ner mot marken. Det rapporterar New Atlas.

Yves Rossy har gjort sig förtjänt av smeknamnet Jetman. 2016 imponerade den före detta stridspiloten på världens när han lyckades flyga horisontellt i sex minuter. Sedan dess har Rossy bland annat hunnit med att ta dräkten över Alperna, korsa Engelska kanalen och Gibraltar sund.

2013 genomförde Jetman sin första uppvisning inför en amerikansk publik. Han startade från en helikopter och flög bredvid ett B17-bombplan från andra världskriget. 2015 jagade Rossy och Raffet tillsammans ikapp ett Airbus A380 över Dubai, med start från 1 650 meters höjd.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer