Flygande "ryggsäck" fraktar det mesta

2014-03-05 12:49  
Två inkapslade propellrar lyfter lasten rakt upp och vrids sedan för horisontalflygning. Foto: Lockheed Martin SkunkWork

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>En fjärrstyrd flygmodul kan transportera allt från fordon till skadade soldater

Amerikanska militärforskningsmyndigheten Darpa utvecklar tillsammans med Lockheed en fjärrstyrd flygfarkost som kan landa och starta vertikalt (VTOL).

Från början var tanken att det skulle vara ett kombinerat markfordon och flygfarkost som exempelvis skulle transportera trupp från ett fartyg till land.

Det projektet gick under arbetsnamnet Transformer. Men nu har det döpts om till Aerial Reconfigurable Embedded Systems, ARES, och gjorts mer mångsidigt.

Nu består det av en modul försedd med två inkapslade vridbara propellrar som kan lyfta olika laster. Fordon finns med i konceptet men i stort sett allt som får plats i en specialbyggd container ska kunna transporteras till platser dit inga säkra vägar bär. En av dessa containrar ska kunna fungera som en flygburen ambulans för transporter av skadade soldater och andra ska kunna bära spaningsutrustning.

I en första version ska ARES kunna fjärrstyras från en mobilapp eller surfplatta vilket senare ska kompletteras med teknik för halvautonoma flygningar där rutten delvis programmeras in i förväg.

Maxlast är planerad till omkring 1,5 ton och högsta fart till 360 km/h.

Den första prototypen ska vara flygfärdig i början av 2015, skriver Aviation Week.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/B1LQdn82Dps?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Flygfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer