Flyg som en örn - med en örn

2009-10-19 15:53  

Dresserade rovfåglar filmar skärmflygare och hjälper dem att hitta uppvindar. Vem som helst kan följa med som passagerare.

Rovfåglar är skärmflygarnas bästa vänner då de visar vägen till goda flygförhållanden. Högt uppe i luften där de cirklar majestätiskt finns den eftertraktade termiken.

Och att hitta uppvindar kan vara skillnaden mellan timslånga flyg och landning efter tio minuter.

I Nepal används dresserade rovfåglar för att guida skärmflygarna.

När fågeln hittat termik styr skärmflygaren dit och möter då sin bevingade vän som sätter sig på handen och kräver en köttbit som belöning. När uppvinden klingat av styr fågeln mot nästa termikbubbla för att få en godbit till.

Det här kallas Parahawking och har utvecklats av den brittiska falkeneraren Scott Mason som nu bor i Nepal där han dresserar rovfåglar för skärmflyg.

Tidigare var det bara han och hans vänner som flög med fåglarna. Men idag erbjuder han vem som helst att följa med på en flygtur i en tandemskärm för ungefär tusen kronor. Den som har licens för skärmflyg kan även efter en kortare kurs lära sig flyga själv med fåglarna. Men fåglarna är inte bara vägvisare. Den ståtliga gamen Kevin har även utbildats till filmare. På hans rygg spänns en videokamera fast som dokumenterar skärmflygarnas färd med det snötäckta Himalaya i bakgrunden.

Vid sidan av Kevin tjänstgör även örnar och glador som termikfinnare.

Ingen av fåglarna som används har fångats i frihet. De har hittats skadade och omhändertagits av Scott Mason och hans vänner som vårdat och nu dresserat dem till flygledare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer