Fjärrstyrt moln <br/>skuggar Fotbolls-VM

2011-03-28 09:27  

Ett konstgjort moln ska göra temperaturen uthärdlig under Fotbolls-VM i Qatar.

När det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelade att Fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar oroades många av klimatet där. Temperaturer på 50 grader är inte ovanligt. Därför är ett av kraven på Qatar att de bygger luftkonditionerade arenor.

Men det finns andra sätt att göra klimatet uthärdligt för spelare och publik. Man kan ju skugga solen.

Därför har forskare vid Mechanical and Industrial Engineering vid Qatar University utvecklat ett konstgjort och fjärrstyrt ”moln”. Det är byggt av ett kolfibermaterial som fylls med helium och drivs av fyra propellermotorer som får sin kraft från solceller, skriver The Peninsula.

Den prototyp som nu projekteras kostar omkring tre miljoner kronor. Men en kommersiell version förväntas bli billigare. Vid sidan av att sänka temperaturen på fotbollsarenor hoppas forskarna att molnet även ska kunna användas för att exempelvis skugga stränder och parkeringsplatser.

Jan Melin

Mer om: Qatar Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer