Fjäril ska ge bättre bildskärmar

2015-04-27 13:30  
De genomskinliga vingarna har mycket låg ljusreflektion och deras uppbyggnad kan leda till bildskärmar som funkar bättre i solsken. Foto: KIT

En fjärils genomskinliga vingar kan minska reflektionen i bildskärmar.

Forskare vid Karlsruhe tekniska högskola, KIT, i Tyskland har granskat fjärilsarten Greta oto som även kallas Glasswing för att få idéer om att utveckla lågreflekterande bildskärmar.

Vingarna på den centralemerikanska fjärilen är nämligen genomskinliga och reflekterar bara två till fem procent av infallande ljus oberoende av betraktningsvinkel. Det kan jämföras med glasrutor som reflekterar mellan åtta och 100 procent av ljuset vilket skapar problem med glastäckta bildskärmar i exempelvis mobiler och surfplattor, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Efter granskning i elektronmikroskop visade det sig att pelarliknande nanostrukturer oregelbundet utplacerade i de genomskinliga vingarna gav den låga ljusreflektionen.

Med utgångspunkt från de observationerna skapade forskarna matematiska modeller av pelarformationerna och kunde konstatera att de efterliknade fjärilsvingarna låga ljusreflektion.

Nu tror forskarna att de ska kunna använda sina matematiska modeller för att utveckla både lågreflekterande linser och bildskärmar.

I en tidig prototyp har det visat sig att den nya beläggningen även är vattenavstötande och självrenande, skriver universitetet.

Jan Melin

Mer om: Bildskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer