Fjäderlätt teknik tog hem segern i aquathlon

2009-09-08 08:14  

Jonas Colting och Martin Flinta vann årets upplaga av Ö till Ö på en rekordtid. Så lite och så lätt utrustning som möjligt låg bakom segern.

Med en speciell triathlonbyxa i ultralätt, snabbtorkande polyester, tunn våtdräkt med avklippta ärmar och ben och tävlingsskor som bara vägde 195 gram, sprang lag Red Bull Ironman i mål på nya rekordtiden 8 timmar och 53 minuter.

Som väntat var det simningen som blev tuffast för deltagarna.

- Det var svinkallt i vattnet, knappt så att jag orkade lyfta armarna ovanför ytan, säger Jonas Colting.

Vattenemperaturen låg på söndagen runt 13-14 grader, betydligt kallare än för bara en vecka sedan.

Segrartiden innebär nytt banrekord. Nytt rekord var det också i antal startande lag samt i antal lag som kom i mål. 60 lag var anmälda, 58 kom till start och hela 51 kom i mål.

Lagen (två personer i varje) i aquathlontävlingen ska förflytta sig cirka 6,4 mil, från Seglarhotellet i Sandhamn till Utö Värdshus. Under den sträckan måste de simma en mil, cykla 16 kilometer och löpa 38 kilometer.

Vid första upplagan av tävlingen för fyra år sedan använde vinnarna luftmadrasser för att ta sig mellan öarna. De första två åren var också flytväst obligatoriskt för alla deltagare.

En del tävlande dök också upp med långa dykfenor och flytbrädor. Andra packade ryggsäckarna fulla av mat och ombyte.

Sedan dess har Jonas Coltings taktik byggt på att använda så lite och så lätt utrustning som möjligt. För Colting var det andra segern i rad. Han vann också 2008, då tillsammans med Pasi Salonen.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer