Fixa 3d-stereo <br/>i mobilen själv

2010-11-12 14:49  

I väntan på den nya stereobildvisaren My3D för Iphone kan du göra en själv.

Till våren kommer ett nytt tillbehör som visar 3d-sterobilder i en Iphone eller Ipod Touch.

I väntan på den är det hur enkelt som helst att både göra egna stereo-bilder och ”bygga” en betraktningsapparat.

Stereobilder består av två bilder, den ena som vänster öga ser motivet och den andra ur högerögats perspektiv.

Ta en bild med mobilen eller någon annan digitalkamera. Flytta kameran ungefär tio centimeter åt höger och knäpp en ny bild.

Då får du ett stereopar. I ett bildbehandlingsprogram gör du ett bilddokument där de båda bilderna ligger sida vid sida.

Nu till bygget av betraktningsapparaten. Mycket enkelt. Den består bara av en pappskiva. Placera kortsidan av den på bildskärmen mitt emellan vänster- och högerbilden i stereobilden från bildbehandlingsprogrammet.

Sedan är det bara att placera nästippen mot pappskivan så att vänster öga bara ser den vänstra bilden och höger öga bara bilden till höger.

Till en början kan det vara svårt att fokusera bilden på rätt sätt för att se djupet. Men de flesta brukar lyckas efter ett tag.

Bilden blir ganska liten. Därför finns förstoringslinser i betraktningsapparaten My3D som utvecklats för Iphone.

Den som vill lägga ner lite mer jobb på betraktningsapparaten kanske kan komplettera den med linser från ett par förstoringsglasögon som kan hittas i webbutiker för en dryg 50-lapp. Men då får man experimentera själv. Ny Teknik har inte testat hur ett sådant bygge fungerar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer