Firar fettisdagen med nanosemlor av guld

2014-03-04 06:00  

Grattis alla svenskar på fettisdagen. Chalmers tekniska högskola har dagen i ära gjort semlor av guld i nanometerskala.

Det är Chalmersforskaren Ruggero Verre som skapat semlorna med en metod som kallas kolloidal litografi. Semlans "bröd" är gjort av guld medan "grädden" är gjord av glas.

Tekniken används normalt sett för att göra optiska antenner för biokemi, selcellsteknik och kommunikationsteknik. Användningsområdet för optiska antenner är som sagt brett. Exempelvis försöker forskare bygga optiska sensorer som kan upptäcka gifter och biomolekyler vid mycket lägre halter än vad som är möjligt i dag. Koncentrationen kan vara så låg som enstaka molekyler i ett prov.

Nanoantennernas storlek beror på att de ska fokusera, förstärka och rikta elektromagnetisk strålning vars våglängd är några hundra nanometer. Den här typen av antenner av guld eller silver kan fokusera och förstärka intensiteten hos en ljusvåg flera tusen gånger inom en volym som inte är större än en molekyl.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer