Fildelning riskerar<br></br> "härdsmälta"

2009-02-16 11:57  

Om Pirate Bay stängs kan fildelningsnäten överbelastas och kollapsa.

Idag börjar rättegången om den svenska fildelningstjänsten The Pirate Bay.

Om den tvingas stänga kan hela bittorrentvärlden drabbas av en härdsmälta.

Det hävdar Raynor Vliegendhart som forskar om fildelning vid Delft University of Technology i Holland, skriver nyhetstjänsten Torrent Freak.

Anledningen är att Pirate Bay har blivit så stor och dominerande att övriga så kallade trackers kan överbelastas och krascha om Pirate Bays trackers slutar fungera.

Enligt företrädare för Pirate Bay kommer tjänsten drivas vidare från annan plats om verksamheten i Sverige stängs. Men problemet kvarstår då det är just Pirate Bays dominans som är problemet, enligt Raynor Vliegendhart.

Enligt hans studier så finns 50 procent av världens alla torrenter i Pirate Bays servrar. Många av torenterna finns bara där medan andra även finns i konkurrerande trackers som Sumotracker och Torentbox.

– Om Pirate Bay slutar fungera kommer belastningen automatiskt styras över till andra trackers. Resultatet blir att de då överbelastas tills de slutar att fungera. Det här kan mycket väl resultera i en härdsmälta för Bittorrent, säger Raynor Vliegendhart till Torrent Freak.

Ett sätt att förhindra att detta händer är att de som laddar upp torrenter inte alltid väljer Pirate Bay utan istället använder någon av de tusentals mindre trackers som finns, föreslår Torent Freak.

Ett annat sätt att lösa problemet är att utnyttja någon bittorrentteknik som inte använder centrala trackers.

Ett exempel på en sådan är Tribler som utvecklas vid universitetet där Raynor Vliegendhart forskar.

Tribler ska bland annat användas i EU-projektet P2P Next som arbetar med att ta fram en standard för tv-distribution via internet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer