Fifa debuterar semiautomatisk offside-teknik i VM

2022-07-06 11:47  

Ett datastöd som ska hjälpa till att avgöra offside. Vid VM i Qatar kommer Fifa att använda sig av ett semi-automatiskt videoövervakningssystem för att få till snabba korrekta beslut.

När VAR-tekniken introducerades vid VM I Ryssland 2018 var den en vattendelare. Vissa tyckte ”äntligen” och menade att det skulle göra matcher mer rättvisa, andra gjorde tummen ned och menade att det dödade spelet. Numera är tekniken etablerad – men fortsatt ifrågasatt.

Till årets VM kommer nästa steg på fotbollens digitaliseringsresa. Nu handlar det om en vidareutveckling av VAR och den här gången ska en ny semi-automatiserade kamerateknik användas.

Det nya är att man ska använda tolv dedikerade kameror monterade i taken på anläggningarna och dessa kan följa bollen samt upp till 29 datapunkter på varje individuell spelare. Genom bilduppdatering på 50 gånger i sekunden kan sedan samtliga spelare samt bollens position på planen beräknas. 29 datapunkterför är vad Fifa anser är relevanta för att kunna avgöra offiside.

Men det slutar inte där. Årets matchbollar kommer vara försedda med ytterligare en sensor. Denna skickar sin position till beräkningssystemet hela 500 gånger per sekund, vilket då ska ge en väldigt precis position.

Nästa steg på fotbollens digitaliseringsresa. Foto: Fifa

Genom att slå samman var bollen är samt arm, näsa och ben på spelare – kan man stötta domarteamet i VAR-rummet. Genom ai får de en automatiskt genererad snutt film att inspektera – vilket då ska ge snabbare underlag som kan skickas ut till huvuddomaren.

Tekniken har redan testats

För att förtydliga även för de hemma vid tv-apparaterna och de på plats kommer sedan en 3d-genererad animation som ”perfekt avbildar positionen för involverade spelares armar och ben” att visas.

Tekniken har i testsyfte använts vid bland annat Fifa Arab Cup i fjol där man påstår sig fått tillfredsställande resultat. Data från matcher har sedan validerats av MIT Sports Lab samt TRACK vid Victoria University. Ytterligare tester kommer genomföras de kommande månaderna för att systemet ska vara fullt färdigt när fotbolls-VM i Qatar drar igång den 21 november.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer