Fem utvalda får sälja rymdresorna

2009-03-19 07:45  

Det blev tre svenska resebyråer, en finsk och en dansk som blev utvalda att sälja Virgin Galactics rymdresor i Norden. Ishotellet i Jukkasjärvi är en av de utvalda.

Det dröjer ytterligare ett par år innan det blir allvar av, men det gäller för Virgin Galactic och Spaceport Sweden i Kiruna att hålla grytan kokande och få in anmälningar redan nu.

Hittills har 300 personer betalat handpenning för en rymdresa med Spaceship Two och ytterligare 85 000 personer från 125 länder har anmält sitt intresse.

De första resenärerna får betala 200 000 dollar för äventyret. Förutom själva rymdresan får de en tredagars förberedelse med G-kraftsprov och andra rymdexklusiviteter.

Efter ett par år räknar de ansvariga på Virgin Galactic att priset kommer att sjunka till cirka 20 000 dollar.

Det nya ”rymdskeppet” Spaceship Two ska rymma sex passagerare och två piloter som lämnar jordens atmosfär i tre gånger ljudhastigheten.

De kommer upp till en höjd av 110 kilometer, kan se det blåa jordklotet och den becksvarta rymden och få ett par minuter i tyngdlöst tillstånd innan farkosten vänder ned mot jorden igen.

Ishotellet ligger nära rymdbasen
De fem utvalda resebyråerna är Ice Hotel Travel i Jukkasjärvi, The Search i Malmö, Upplevelsepresent.se i Stockholm, Hannibal & Marco Polo i Danmark och Area Travel Agency i Finland.

De kommer att få diplomet Accredited Space Agents” eller ASA.

Några av Virgin Galactics rymdresor kommer att avgå från Kirunas flygplats och forskningscentret Esrange.

Spaceport Sweden ”äger” genom Esrange sedan gammalt utrymmet i luften ovanför Kiruna och är därför en mycket intressant rymdturitstpartner för Virgin Galactic.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer