Fem bästa robotrullarna att koppla av med i helgen

2017-01-06 07:00  
James Marsden och Evan Rachel Wood i Westworld. Foto: IBL / Landmark Media Ltd

Fått nog av tjocka släkten? Här är ett urval av film och tv-serier för den teknikintresserade att tillbringa sista delen av julledigheten med.

  • Titel: Westworld

Vad: Tv-serie

Handling: På nöjesfältet Westworld får besökarna mörda, förgripa sig på och misshandla parkens invånare i en äkta Vilda västern-anda. Invånarna, eller värdarna som de kallas, är nämligen bara robotar, som efter varje arbetsdag får sitt minne raderat. Men en dag verkar det som om den omilda behandlingen börjat lämna spår i värdarnas omstartade psyken.

Finns på: HBO Nordic

  • Titel: Vetenskapsstudion avsnitt 7

Vad: Dokumentär-program

Handlar om: Den artificiella intelligensen blir allt mer avancerad. Vad betyder det för mänskligheten när robotarna kanske blir smartare än vi? Stephen Hawking har varnat för utvecklingen, andra ser nästan bara möjligheter. SVT:s vetenskapsprogram tittar närmare på en vår tids stora frågor.

Finns på: SVT Play.

  • Titel: Ex Machina

Vad: Långfilm

Handling: Programmeraren Caleb blir inbjuden av sin excentriske chef att agera som den mänskliga delen av ett Turingtest. Testobjektet är roboten Ava, spelad av svenska Alicia Vikander. När de två börjar kommunicera blir det tydligt att gränsen för vem som är mänsklig inte är så knivskarp, och vem testar egentligen vem?

Finns på: Plejmo

  • Titel: Big Hero Six

Vad: Långfilm för barn (och vuxna)

Handling: Pojken Hiro och hans kompisgäng lär känna den vänliga ballongroboten Baymax som Hiros äldre bror konstruerat. Disneys film om hur det udda gänget använder tekniken för att bekämpa ondskan belönades med en Oscar för bästa animerade film.

Finns på: Netflix

  • Titel: Metropolis

Vad: Stumfilm från 1927

Handling: Fritz Langs klassiska film handlar om kampen mellan arbetare och överklass, där en humanoid robot används som krigslist i konflikten mellan grupperna. Även om den drygt två timmar långa filmen ibland känns föråldrad har den gjort ett enormt avtryck på senare filmer och annan kultur.

Finns på: Youtube (leta efter en version som är högupplöst)

Har du tips på annat sevärt om robotar? Tipsa i kommentarena!

Mer om: TV-serie FIlm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer