Populärteknik

Fastighetskrisen 1908

Anders Perlinge, historiker. Foto: Kaianders Sempler

Den stora jordbävningen i San Francisco 1906 ledde till att botten gick ur fastighetsmarknaden i Stockholm två år senare. Ekonomin var global redan för 100 år sedan.

Publicerad

Under 1800-talet fördubblades Stockholms invånarantal två gånger. Den första gången tog det 72 år. Den andra gången bara 24. Här behövdes stora mängder nya bostäder för den inflyttade arbetarklassen Stockholms stad drog sitt strå till stacken genom att köpa in mark, upprätta stadsplaner och sälja tomter. Byggandet överlät man emellertid till det privata näringslivet att sköta bäst det kunde på en närmast oreglerad marknad.

Under 1900-talets första årtionde var det framför allt Birkastan på Norrmalm och Södermalm som bebyggdes med hyreshus. Det hela gick till på följande sätt. En byggmästare lånade privat upp pengar till handpengen för att inköpa en tomt längs en gata. Vid en normalbred gata fick tomten bebyggas med gathus i sten i fem våningar (plus källare och vind) och gårdshus i fyra våningar. Byggmästaren, som vanligtvis var en utbildad murarmästare, gjorde själv byggnadsritningar, varefter bygget startade. Finansieringen skedde vanligtvis genom att leverantörerna av byggnadsmaterial och tjänster gav kortfristiga krediter. När huset var klart såldes det, förhoppningsvis med vinst, och byggmästaren kunde börja om med ett nytt projekt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här