Fasadklättra med dammsugare

2012-06-14 09:08  
Sugklockorna som drivs av luftpumpar fäster på de flesta underlag som tegel, betong och glas. Foto: Utah State University

Med en vakuumpump på ryggen kan man som Spindelmannen ta sig upp längs lodräta väggar.

Ett gäng teknologer vid Utah State University som kallar sig Ascending Aggies vann en tävling om att konstruera bästa utrustning för fasadklättring.

Deras konstruktion som döpts till Personal Vacuum Assisted Climber, PVAC, består av två batteridrivna ryggburna luftpumpar och två sugklockor. Apparaten påminner alltså om en dammsugare men har en sugkraft som är mer än 20 gånger större. Närmare bestämt 4,5 psi från vardera pump.

Tävlingen anordnades av den amerikanska militären och heter Air Force Research Laboratory Design Challenge. Teknologer vid 17 universitet bjöds in och varje lag fick 20 000 dollar och nio månader på sig att utveckla en klättringsanordning.

Den skulle klara av att föra upp fyra soldater längs väggen på en 30 meter hög byggnad utan användandet av krokar. Detta skulle göras på 20 minuter och utrustningen fick väga max nio kg.

Ascending Aggies var det enda laget som kunde få upp de fyra soldaterna och vann därför priset på 50 000 dollar, enligt Deseret News.

Laget fick dessutom 100 000 dollar som ska användas för att vidareutveckla och förfina klätrtringsanordningen.

– Om vi kan göra den lättare, tystare och lite mer användarvänlig tror jag den kan komma till stor nytta för hemliga uppdrag och räddningsoperationer, säger Steven Daniels från det vinnande laget till Deseret News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer