Fartrekord med muskelkraft

2015-09-21 09:57  
Det helt täckta fordonet har en kamera som via en bildskärm visar vägen för "cyklisten". Foto: Aerovelo

Ett pedaldrivet fordon har satt nytt världsrekord.

På sin webbplats skriver det kanadensiska företaget Aerovelo att de slagit nytt världsrekord för "human-powered" fordon.

Med sin pedaldrivna ETA lyckades företagets grundare Todd Reichart komma upp i 137,93 km/h och slå det gamla rekordet på 133,8 km/h från 2013.

Det helt täckta kolfiberfordonet som väger 25 kg har inte ens något fönster så Todd Reichart höll sig på banan via en kamera och en bildskärm som visade vägen.

Rekordet sattes 17 september och finns förevigat i en video på Youtube. Men texten till den videon har nu uppdaterats och berättar att rekordet bara stod sig i två dagar för den 19 september lyckades Todd Reichart i ett nytt försök pressa sitt nytagna med rekord och öka det till 139,45 km/h.

Men det finns de som cyklat snabbare. Exempelvis fransmannen som tidigare i år satt världsrekord för cykling downhill med 223,30 km/h. Men då var det gravitationen och inte muskler som var "motorn".

Jan Melin

Mer om: Cykel Fartrekord

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer