Farmen föder upp sex miljarder kackerlackor om året – med hjälp av ai

2018-04-19 15:27  
Kackerlackor är en stor industri i Kina. Foto: Sören Andersson/TT

Använder ai-teknik för ett system som registrerar fler än 80 datakategorier.

Att föda upp kackerlackor är en stor industri i Kina, skriver South China Morning Post. Uppfödarfarmen i Xichang är Kinas största och föder upp runt sex miljarder kackerlackor varje år och drivs av företaget Gooddoctor Pharmaceutical Group.

Kackerlackorna används sedan som en ingrediens i kinesiska "hälsodrycker" som är populära i landet och konsumeras av flera miljoner människor. Proteinet från tillverkningen tas också tillvara för att tillsättas i djurmat.

I industribyggnaden som ligger i sydvästra Sichuan-provinsen arbetar få människor. Produktionen är till stor del styrd genom ett produktionssystem som är baserad på en artificiell intelligens.

Systemet sammanställer och analyserar mer än 80 kategorier av data som luftfuktighet, temperatur, tillförsel av mat och konsumtion. Samtidigt håller det koll på förändringar som genetiska mutationer och hur dessa påverkar utvecklingen för individuella kackerlackor.

Vill inte avslöja ai-systemet

Zhang Wei är tidigare forskarassistent på Zhejiang universitet. Han var med i utvecklingen av systemet och hävdar att det är världsunikt, men vill samtidigt ogärna dela med sig detaljer om dess funktioner.

Han förklarar att farmen är uppbyggd med flera rigorösa säkerhetssystem. Ifall kackerlackorna kunde fly, skulle resultatet vara katastrofalt för naturen och de 800.000 invånarna i området.

Farmen ska generera 684 miljoner dollar årligen på endast drycken de tillverkar. De påstådda hälsoeffekterna ska vara smärtlindring för magen och andra krämpor.

Dryckens färg påminner om te och på förpackningen beskrivs smaken som lätt söt med en touch av fiskdoft.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt