Farligare röka på jorden än bo på Mars

2013-12-10 15:29  

För en rökare på jorden är risken av drabbas lungcancer 1500 procent större än för en astronaut som utsätts för strålningen på Mars.

Till den slutsatsen kommer forskare som analyserat strålningen på den röda planeten med hjälp av marsfarkosten Curiositys medförda strålningsmätare Rad, Radiation assessment detector.

Detektorn har mätt strålningen dels under färden till planeten, dels under de 300 första dygnen som Curiosity varit i arbete på Mars.

Att den kosmiska strålningen utgör ett större hot på Mars än på jorden är ingen nyhet, där avsaknaden av magnetfält och en ytterst tunn atmosfär innebär en större exponering för strålningen.

Men hittills har forskarna haft dålig uppfattning om hur stora mängder en astronaut skulle utsättas för.

De uppgifter man nu fått fram visar att färden till Mars ger större stråldoser än vistelsen på planeten. Under färden uppmättes stråldoser på 1,8 millisievert per dag. Men från augusti 2012, då Curiosity landade och började sitt arbete, har Rad-instrumentet uppmätt doser på 0,67 millisievert per dag, uppger Southwest Research Institute, som håller i undersökningen. Detta ökar cancerrisken med 3 procent.

Instrumentet har byggts vid Christian-Albrechts-Universität i Kiel. Där gör man jämförelsen för en marsvistelse på 500 dagar samt en fram och tillbakaresa på 180 dagar med risken för en rökare på jorden att få lungcancer, och kommer fram till att rökaren löper en 1500 procent högre risk att få cancer än en marsresenär.

Håkan Abrahamson

Mer om: Strålning Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer