Färgen kyler huset

2015-08-19 12:29  
Den nya reflekterande och skyddande färgen är beständig i över hundra år och kan liknas vid flytande glas Foto: ACS, Volvo, Alamy

Färg av glas skyddar underlaget och kan sänka temperaturen i hus, bilar och fartyg.

Forskare vid Johm Hopkins University i USA har utvecklat en färg som är en blandning av kiseldioxid och kaliumsilikat och kan liknas vid flytande glas.

Den kan både målas och sprayas på en metallyta som då reflekterar det mesta ev solljuset. Efter några timmar när färgen stelnat är den vattentät och hård som sten och kan hålla i över hundra år.

Målad på ett tak kan färgen sänka temperaturen i huset till under utomhustemperaturen då färgen även kan stråla ut värme i form av infrarött ljus som inte absorberas av atmosfären. Då kan den bli ett alternativ eller komplement till dyr energislukande luftkonditionering.

När temperaturen på ytor utomhus kan hållas i närheten av luftens temperatur förhindrar det även korrosion och andra typer av nedbrytning, skriver American Chemical Society.

Forskningen om färgen är bekostad av den amerikanska marinen och främst avsedd för krigsfartyg. Men då den är billig att tillverka gissar forskarna att den även kommer att kunna användas i många kommersiella sammanhang. Allt från målning av hustak och bilar till sittplatser på sportarenor och klätterställningar för barn som då inte behöver bränna sina fingrar på den heta metallen.

Men utvecklingen av glasfärgen är fortfarande på forskningsstadiet och det dröjer upp till två år innan den är klar för fältförsök.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer