Fångade 58 568 fortkörare – i en by med 120 invånare

2018-11-23 12:58  

När den lilla italienska byn installerade en hastighetskamera så trodde man att en och annan skulle åka dit. Efter två veckor hade 58 568 fortkörare hamnat på bild.

Ett verktyg för att trygga vägarna. Enligt flera studier är fortkörningskameror ett bevisat sätt att få ner hastigheten. Och efter att invånarna i den liguriska byn Acquetico klagat på att det var många som körde för fort – slog borgmästaren till och investerade i tekniken.

Vägen i fråga som har begåvades med en kamera är en vanlig 50-sträcka igenom byn och förhoppningen var att den skulle avskräcka från ligistkörning. Men man hade rejält fel. På två veckor, från 13-27 september, fångades inte mindre än 58 568 fortkörare. Och inte nog med det – den värsta överträdelsen var någon som tyckte det var lämpligt att köra 135 km/h, klockan 16:19.

Läs mer: Fartkameran gav Opeln 68.000 kronor i böter

Tyvärr var hen inte ensam, av de 20 värsta fartsyndarna hade elva en hastighet på över 120 km/h – och alla förutom en körde så fort under dagtid.

Förvisso är Italien hem till både Lamborghini och Ferrari, men vad är det som har gjort att situationen i Acquetico blivit så här? Borgmästare Alessandro Alessandri säger till regiontidningen Ansa di Ligure att byvägen är populär bland förare som vill undvika vägtullar, kameror och vägbulor/farthinder.

När bötesbreven börjar trilla in hos fortkörarna så kommer detta kanske ändras. Eller som man skriver på sin officiella Facebook:

Vi vill inte tjäna pengar på böter, utan skydda medborgarnas säkerhet och göra staden Acquetico till en säker plats.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer