Få in hela webben i mobilen - nästan

2009-02-17 23:00  
Kolla, det rör på sig. Med en Iphone blir det stopp på SVTs sajt Play. Så är det med de flesta mobiler. Men installerar man webbläsaren Skyfire, här i en Nokia E71, då fungerar det att titta på webb-tv var man än är. Foto: Pontus Tideman

Hela webben i din mobiltelefon. Det är löftet från företaget bakom webbläsaren Skyfire. Det lyckas nästan, men tyvärr går det långsamt.

På SVTs nättjänst SVT Play blir det tvärstopp för de flesta mobiltelefoner. Men inte för dem som har den nya webbläsaren Skyfire installerad. Efter några sekunder börjar senaste avsnittet av komediserien Mia och Klara att rulla.

Skyfire klarar, till skillnad från andra mobila webbläsare, nämligen att visa innehåll i flash-format som inte bara används av SVT.

Flash är en vanlig webbteknik, och används bland annat av Youtube och för spel, menyer och annat innehåll på nätet. Men ända fram till löftet om hela webben, som den ser ut i datorn, når inte Skyfire.

Att det trots allt går att hitta webbplatser som inte fungerar är så klart irriterande. Men betydligt mer störande är att Skyfire är trög.

Skyfire bygger på samma grundtänk som norska succén Opera Mini. I?stället för att webbsidorna laddas ner direkt till mobiltelefonen passerar de en central server. Där komprimeras webbsidan så att överföringen till mobilen går snabbare. Skillnaden är markant - omkring tio gånger snabbare än med webbläsare som hämtar webbsidor direkt till telefonen.

Men det finns också skillnader mellan Opera Mini och Skyfire. Skyfire skickar först en helikoptervy av sidan. När man sedan zoomar in och börjar skrolla skickas mer data, allt eftersom.

Tyvärr blir skrollandet väldigt ryckigt, när nästa del av sidan ska hämtas. Med Opera Mini skickas hela innehållet från början, vilket gör att ingen ytterligare nedladdning behövs.

Den perfekta webbläsaren för mobilen finns inte än. Men tillsammans visar Opera Mini, Iphone och Skyfire att delarna som behövs är klara. Det är bara en tidsfråga innan någon lyckas kombinera snabbhet, användargränssnitt och teknikstöd i ett program.

Anders Thoresson

Mer om: Skyfire Mobilsurf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer