Populärteknik

Expeditionen till paradiset

Fort Venus, Tahiti. Planritning.
Banks och Solander lyckligt hemkomna från sin stora resa.

Ett av syftena med Kapten Cooks första världsomsegling 1768–1771 var att från Tahiti observera när planeten Venus förmörkade solen. Observationerna skulle ge astronomerna ett säkert mått på jordbanans radie. Andra i expeditionen upplevde dock den tre månader långa vistelsen på Tahiti mer som ett besök i paradiset.

Publicerad

Hösten 1768 avseglade den brittiska barken HMS Endeavour under kapten James Cook för att göra en resa jorden runt. Resan hade fyra ändamål: att göra observationer av Venuspassagen 1769 från söder­havsön Otaheite, kartlägga öarna i Stilla havet, samla in okända växter och djur samt att undersöka om det fanns en okänd kontinent söder om Nya Zeeland.

Med på resan fanns också en ung engelsk botanist vid namn Joseph Banks och hans kamrat och mentor Daniel Solander från Piteå. Banks var bara 26 år, men hade redan gjort sig ett namn som vetenskapsman och äventyrare. Några år tidigare hade han själv finansierat en egen botanisk expedition till Labrador och Newfoundland. Där hade han träffat James Cook, som skickats ut av engelska amiralitetet för att kartera kanadensiska kusten. När Banks fick höra att Cook planerade att göra en världsomsegling, beslutade han sig omedelbart för att följa med. Kosta vad det ville.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här