Examensarbete bara för Legobyggare

2014-12-18 11:19  
Med en våg byggd av Lego kan man visa hur den kommande definitionen av massa kan realiseras. Foto: NIST & MIT

Forskningsinstitutet SP söker Legobyggande teknologer till ett examensarbete om den nya definitionen av kilogram.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås är Sveriges riksmätplats för massa. Där förvaras "Rikskilogrammet" som är en kopia av kilogramprototypen i Sèvres utanför Paris. Det är den som definierar SI-enheten för massa. Men en ny definition är på gång som inte ska referera till ett fysiskt föremål utan till Plancks konstant.

Då kan man använda en så kallad Watt-Balansvåg för en mycket noggrann viktbestämning.

Nu söker SP efter examensarbetare som ska bygga en sådan våg för att öka förståelsen och kunskapen om den nya metoden för massdefinition.

Grundkravet är att exjobbarna ska studera till civil- eller högskoleingenjör och ha kunskaper i fysik, mätteknik och elektronik.

Men sedan tillkommer ett ganska udda krav. De som ansöker om exjobben ska dessutom kunna bygga med Lego.

Vågen ska nämligen byggas av Lego och bli en förenklad demonstrationsuppställning för experiment med den kommande kilogramdefinitionen.

Nyligen presenterade forskare i USA en rapport som beskriver hur en sådan Legovåg kan konstrueras. I presentationen av examensarbetet skriver SP att "konstruktionen med fördel kan bygga på den rapporten". Men tillägger att det finns stort utrymme för egen kreativitet.

Jan Melin

Mer om: Lego

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer