Europas nya miljösatellit klar för start

2015-06-22 13:17  
Satelliten Sentinel-2A står startklar på ESAS uppskjutningsanläggning i Kourou. Foto: ESA

Natten mot den 23 juni skjuts Sentinel-2A upp i ESA:s program Copernicus som ger information om miljö och säkerhetsfrågor.

Den första satelliten i serien, Sentinel-1A skjöts upp i april förra året och har sedan oktober 2014 lämnat information om exempelvis is och oljeutsläpp.

Sentinel-2A som nu är startklar ska bidra till en bättre karikering av vegetation, mark och vattenytor.

Svenska Ruag Space har levererat datorn ombord på Sentinel-2A. Den styr satelliten och samlar information som sedan länkas till jorden. Ruag Space har även levererat telemetriantennerna som sänder data om hur satelliten och instrumenten ombord mår, och tar dessutom emot signaler för styrning av systemen ombord.

Även Ruag Space finska bolag har levererat utrustning till satelliten. Det handlar om den enhet som har till uppgift att kontrollera satellitens funktioner och ge kommandon till övriga enheter i satelliten, meddelar Ruag Space i ett pressmeddelande.

Satelliten sänds upp med en Vegaraket från ESA uppskjutningsanläggning nära Kourou i Franska Guiana.

Uppskjutningen är planerad till klockan 03:52 svensk tid den 23 juni och kan följas i direktsändning på webben via länk här.

Håkan Abrahamson

Mer om: Satellit Kourou

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer