Populärteknik

Ett av världens största vulkanutbrott – och vi höll på att missa det

Lite i smyg, på havsbotten hände det. Ett av världens största vulkanutbrott – och vill höll på att missa det.

Publicerad

2012. På ett plan hem från Samoa tittade en passagerare ut genom fönstret och upptäckte något märkligt. En stor massa flöt omkring på havet flera kilometer norr om Nya Zeelands norra kust.

Passageraren tog några bilder på massan och mejlade till forskare. Mottagarna förstod direkt vad det var. En massa av sten uppspottad från en undervattensvulkan, en av de största i sitt slag, skulle det visa sig.

Vulkanutbrottet passerade till en början obemärkt förbi. Men när en ”flotta” bestående av pimpsten om 400 kvadratkilometer uppenbarade sig förstod man vad som hade hänt.

Ett nytt dokument som publicerades den 10 januari 2018 i Science Advances beskriver den första undersökningen av det som är ett av de största vulkanutbrotten det senaste århundradet. Den internationella forskargruppen som leddes av University of Tasmania och Woods Hole Oceanographic Institution använde sig av autonoma undervattensfordonet Sentry och det fjärrdrivna fordonet Jason för att utforska platsen och samla material från vulkanen Havre. Expedition genomfördes 2015.

– Vi visste att det var ett stort utbrott, ungefär lika stort som de största vi har sett på land under 2000-talet, säger vulkanexperten Rebecca Carey från University of Tasmania.

Forskarna var helt inställda på att undersöka ett vanligt undervattensutbrott. Men det skulle snart bli varse om att det var större än så.

– När vi tittade på de detaljerade kartorna och såg alla dessa utbuktningar på havsbotten trodde jag att fordonets sonar strulade. Men det visade sig att varje utbuktning var ett jätteblock av pimpsten, några av dem i storlek med en skåpbil. Jag har aldrig sett något liknande på havsbotten, säger forskaren Adam Soule.

Vulkanen var mer komplicerad än vad de hade räknat med. Det senaste utbrottet bestod av lava från 14 ventilationsplatser runt 900-1200 meter under ytan.

Till en början trodde de att det hela rörde sig om ett stort utbrott som mest producerade pimpsten. Det visade sig sedan att Havre också producerade aska och lava.

Enligt rapporten flöt 75 procent av allt material från utbrottet upp till ytan och försvann med strömmar och vindar. Resten spreds över havsbotten så långt som flera mil från platsen.

Utbrottet var cirka 1,5 gånger större än det enorma Mount St Helens utbrott på 1980-talet. Trots det höll vi på att missa det.