Etiketten som snackar

2009-09-21 12:45  

Peka på en etikett så pratar den. Så funkar ett nytt hjälpmedel för synskadade som kan märka upp vad som helst.

Klistra fast en liten etikett på vad som helst med en slät yta. Prata sedan in ett meddelande i Penfriend Audio Labeller. Nästa gång du riktar apparaten mot etiketten kan du lyssna på meddelandet.

Så fungerar ett nytt hjälpmedel för synskadade.

Tanken är att man på detta sätt ska kunna märka upp allt från konservburkar och cd-fodral till medicinförpackningar och pappersdokument.

Apparaten är utvecklad av det brittiska företaget Mantra Lingua och organisationen Royal National Institute of Blind People, RNIB.

Etiketterna har en id-kod i form av små punkter som avläses optiskt.

Vid sidan av att prata in en enkel beskrivning av föremålet med etiketten kan man även komplettera med längre meddelanden som en matvaras innehållsförteckning, tillagningssätt och sista förbrukningsdag. Eller ordinationerna för en medicin.

Det enda som begränsar meddelandets längd är Penfriends totala speltid som är 70 timmar.

Etikettläsaren kan även användas för röstanteckningar eller som en vanlig mp3-spelare.

Enligt RNIB har det tidigare funnits liknande hjälpmedel. Men de har använt rfid-teknik och varit mycket dyrare och krångligare att använda

– Men Penfriend är spännande då den ger människor ett oberoende till ett överkomligt pris och de behöver inte vara tekniskt kunniga, säger Alison Long från RNIB till BBC.

För 700 kronor får man etikettläsaren och 127 återanvändningsbara etiketter. Vill man köpa fler så kostar de 35 öre styck i förpackningar om 380 etiketter.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer